Mes en vork vasthouden

Het is gemakkelijk om eruit te zien als een primitieve jager als je erop los hakt met een mes en een vork. Weet dat de vork aan de linkerkant van het bord ligt, en het mes aan de rechterkant. Laten we ons nu concentreren op hoe je je gereedschap moet vasthouden en gaan eten! Men houdt het mes in de rechter en de vork in de linkerhand. Ook de vork wordt in bovenhandsche greep vastgehouden met de tanden naar beneden, echter steunt hierbij de vooruit geschoven wijsvinger van de linkerhand luchtig in even gebogen houding op de steel, zonder dat de top van den wijsvinger daarbij lager. In de etiquette staat beschreven dat de vork in de linker hand gehouden wordt, het mes in de rechter. Dit deels om stoeiende ellebogen te voorkomen. ECHTER: Op elke regel zijn er uitzonderingen.

Linkshandigen, zeker diegenen die vaker dan eens aan een formeel diner deelnemen hebben zichzelf meestal aangeleerd. Al zolangs als ik me kan herrinneren houd ik tijdens het eten mijn vork in mijn rechterhand en mijn mes in mijn linker. Als ik naast iemand zit te eten die zijn bestek andersom vasthoud gebeurt het eigenlijk nooit dat ik de ander in de weg zit. De 55-jarige presentator blijkt niet te weten hoe je een vork hoort vast te houden.

Mes en vork vasthouden

Volgens etiquettedeskundige Marlène Chateaux “vreet Van Nieuwkerk als een neanderthaler”. Leg mes en vork als je klaar bent in de (tien over vier) positie, met het mes aan de buitenkant en de vork aan de binnenkant.

Matthijs-van-Nieuwkerk-heeft-slechte-. Of leg het bestek naast elkaar in het midden van je bord, de vork met de tanden naar beneden, en het mes rechts, met de snijkant naar de vork toe. Doe geen zout, peper of sauzen op je eten voordat. Als je mes en vork gebruikt maakt het me niet uit of je dat linksom of rechtsom doet, maar ik vind het er dom uitzien als mensen hun bestek verkeerd vasthouden. Bijvoorbeeld het mes of de vork vasthouden zoals je een pen vasthoudt. Als het regent in september, valt kerstmis in december. Een lepel vind je ook rechts, in plaats van boven.

De uitzondering is de positie van het bestek voor het nagerecht. Dat bevindt zich meestal boven het bord en dan ook gekruist. Of wordt pas neergelegd wanneer het nagerecht zich aandient. Dit zijn de Aziatische varianten van mes en vork en zal je toch echt moeten leren gebruiken wil je genoeg voeding binnen krijgen. Wij hebben daarom een makkelijke guide gemaakt waarin je in een paar stappen leert hoe je de chopsticks moet vasthouden. Zorg er ook voor dat je niet met open mond kauwt, of dat je tijdens het praten met mes en vork gebaren maakt.

Mes en vork vasthouden

De etiquette voor bestek neerleggen dan wel vasthouden geldt als volgt: je legt een mes of vork nooit met de punten op de rand van het bord waarbij de stelen op tafel liggen. Mij is mij altijd geleerd dat vork links gaat en mes rechts gaat, maar nu lees ik vaak dat er velen het omgekeerd doen. Bestel gewoon gemakkelijke dingen: kip of garnalen met mes en vork is meer voor "gevorderden". Veel oefenen, en waarschijnlijk je bestek anders vasthouden (vooral je mes denk ik). Als ik lassagne eet, lik ik mn mes ook af 😛 lekker die kaas. Sms-en, ligt eraan of het belangrijk is. Bellen niet, dan bellen ze maar terug.

Je kleintjes veilig met mes en vork leren eten lijkt een helse taak, maar met onze tips lukt het vast makkelijker dan gedacht, zeker met aangepast bestek. Op die manier leert je kindje de lepel goed vasthouden. Oefen met stoemp, pap of soortgelijk voedsel en moedig je zoon of dochter aan om het ook eens zelf te. Ik voel me een fossiel maar hier wordt echt met bestek gegeten tenzij het bij die maaltijd niet hoort. Denk aan patat, roti, shoarma, brood. Al vanaf dat ze mes en vork kunnen vasthouden eten ze met bestek en indien nodig met stokjes. Twee handen boven tafel, geen ellebogen op tafel en zo nog. Mijn tip: kijk hoe de anderen hun mes en vork vasthouden.

Er staan goede tips in die ook bij.